Prezentarea localității

Prezentare Comuna Semlac, jud. Arad

Comuna Semlac este o unitate administrativ teritorială de bază, de sine stătătoare fără sateaparţinătoare. Este situată în vestul judeţului Arad, într-o zonă de câmpie şi se întinde pemalul drept al râului Mureş, la o distanţă de 38 km de municipiul Arad, reşedinţa de judeţ, între oraşul Pecica (la o distanţă de 15 km) şi comuna Şeitin (la o distanţă de 5 km).

De asemenea se găseşte în vecinătatea a două vămi care fac legătura cu Uniunea Europeană,respectiv vama Nădlac (la o distanţă de 18 km) şi vama Turnu (la o distanţă de 25 km). Se învecinează la vest cu comuna Şeitin, la est cu oraşul Pecica, la nord cu comuna Peregul Mare respectiv comuna Peregul Mic iar la sud cu râul Mureş. Legătura cu municipiul Arad şi localităţile învecinate se face prin DJ 709D care străbatecomuna.

De asemenea pe calea ferată ce leagă municipiul Arad de oraşul Nădlac şi princurse regulate de autobuz care are în localitate 4 staţii. Accesul la drumul naţional DN7(E68) se face prin drumul comunal DC103. Comuna Semlac este una dintre cele mai mari comune ale judeţului Arad, având osuprafaţă totală de 8311 ha teren agricol, iar suprafaţa arabilă este de 7415 ha. Comuna seîntinde pe o suprafaţă de 296 ha teren intravilan.

Comuna Semlac are stabilit potrivit prevederilor legii nr. 351/2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – secţiunea a IV-a, “reţeaua de localităţi” –rangul II. Aspectul localităţii este de tip adunat, având o zonă centrală unde se află clădirea Primărieiîn cadrul căreea îşi desfăşoară activitatea Consiliul Local şi Poliţia, biserici, scoalagenerală cu clasele V – VIII, dispensarul uman, un cabinet stomatologic şi magazine, toatedelimitate de un parc. Din punct de vedere geomorfologic teritoriul administrativ al comunei Semlac face partedin marea unitate a Câmpiei de Vest a României, districtul Câmpiei Mureşului inferior. Omenţiune deosebită pentru acest sector de câmpie se referă la Valea Mureşului, care prezintă un coeficient mare de meandrare cu despletiri frecvente, ca rezultat al unei intensealuvionări în albie. În partea de sud a teritoriului relieful specific este cel de luncă,caracterizat prin altitudini absolute mai reduse. Reţeaua hidrografică este reprezentată de râul Mureş, unicul curs de apă permanent dincadrul comunei.

Clima este preponderent continental-moderată, cu slabe influenţe mediteraneene. Ca oconsecinţă a încălzirii globale a vremii, iernile au pierdut mult din asprimea de altă dată,temperaturile medii situându-se în jurul valorilor de 9-10°C, fapt ce favorizează derulareaactivităţilor în aer liber o perioadă mai îndelungată a anului.Învelişul din soluri al teritoriului administrativ al comunei Semlac poate fi reflectat astfel:în partea de nord a teritoriului predomină solurile zonale reprezentate de cernoziomuri, iarîn partea sudică şi sud-vestică predomină solurile hidromorfe. Dintre bogăţiile subsoluluiamintim prezenţa apelor geotermale.

Documente utile

Calendar

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Vremea in Semlac

Semlac, Romania
luni, octombrie 14, 2019
Mostly Cloudy
24 ° c
42%
3.73mh
-%
25 c 11 c
mar
25 c 10 c
mie
24 c 9 c
joi
24 c 11 c
vin