Obiective turistice

Parcul Natural Lunca Mureşului

Parcul Natural Lunca Mureşului este cea mai mare arie protejată din vestul României ce a primit acest statut prin H.G. nr. 2151/2004. Parcul acoperă peste 17.000 ha şi se întinde în judeţele Arad şi Timiş. Prin crearea lui se va urmării protejarea peisajului şi excluderea oricăror lucrări sau activităţi care ar putea determina deteriorarea acestuia.
Astfel sunt interzise construcţiile, dotările şi alte amenajări în interiorul ariei protejate, deoarece conduc la modificarea peisajului, dar nu şi activităţi cum sunt: agricultura, silvicultura, extragerea de ţiţei, pescuitul sau păşunatul.
Aceste ultime activităţi sunt restricţionate doar în zonele speciale de conservare (rezervaţii naturale) ale parcului.
Comuna Semlac are o suprafaţă administrativă de cca. 800 ha în interiorul ariei protejate. Astfel, teritoriul delimitat de terasa înaltă dintre Pecica şi Semlac, digul de la Semlac către Şeitin şi râul Mureş face parte din Parcul Natural Lunca Mureşului.

Zona aceasta este formată din terenuri arabile, păşuni, zone acoperite de ape şi păduri. Având în vedere că, cultivarea terenului şi păşunatul sunt activităţi tradiţionale, acestea nu vor fi interzise, dar vor fi luate măsuri pentru reducerea suprapăşunatului şi va fi promovat păşunatul doar cu animalele localnicilor. Vor fi sprijinite culturile agricole diversificate şi nu monoculturile, dar mai ales agricultura bioecologică. Va fi reglementată folosirea îngrăşămintelor chimice, deoarece, fiind zonă inundabilă, acestea pot ajunge în râul Mureş sau în terenurile învecinate afectând negativ biodiversitatea

În zona administrativă a comunei Semlac se găseşte şi o parte din Rezervaţia Naturală Prundul Mare, un ansamblu format mai ales din păduri şi ape. Rezervaţia cu o suprafaţă de 654,9 ha, reprezintă o zonă mai strict protejată care se găseşte în partea centrală a Parcului Natural şi în care sunt interzise activităţi de exploatare a resurselor naturale. Astfel în pădurile cuprinse în rezervaţie, inclusiv de pe insule, tăierea arborilor este interzisă. Chiar şi activităţi de vânătoare şi pescuit vor fi restricţionate, suprafeţele cuprinse în rezervaţie, devenind zone de linişte pentru vânat şi zone de depunere a icrelor pentru peşti.

Din contribuţia UE şi a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Direcţia Silvică Arad va fi modernizat drumul comunal Semlac, malul Mureşului, pe o lungime de 1,7km în interiorul parcului.
Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului va încuraja păstrarea tradiţiilor locale şi dezvoltarea unor activităţi care să atragă un număr cât mai mare de vizitatori practicanţi ai ecoturismului.

Documente utile

Calendar

martie 2024
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Vremea in Semlac

Semlac, Romania
marți, martie 19, 2024
Partly Cloudy
12 ° c
32%
10.56mh
-%
17 c 2 c
joi
19 c 5 c
vin
20 c 5 c
sâm
19 c 8 c
Dum